Példátlan valutaroham, eurós megtakarítások: devizába menekül a magyar lakosság?

Ahol tud, ott javában zajlik az euroizáció a lakossági megtakarításoknál is: a 2022-es forintgyengülés példátlan átrendeződést hozott a devizaeszközök javára.

Szaporodnak a lakossági devizalehetőségek. A mindennapokban is gyakran találkozhatunk azzal, hogy a lakosság a külföldi eszközben denominált megtakarításokat keresi:

  • időről időre megnövekedett sorok jelentkeznek a valutaváltóknál,
  • terjednek a devizában kínált rendszeres megtakarítások
  • egyre többen helyezik el pénzüket devizaszámlán a bankoknál forint helyett,
  • a Revolutnak, a Wise-nak és más fintech szolgáltatóknak köszönhetően egyre többen az olcsó devizaváltás lehetőségét, részben befektetési célra.

Egy magyarországi biztosító közelmúltbeli reprezentatív felmérése és saját értékesítési tapasztalta szerint valóban erősödött az euorizáció a magyar lakosság megtakarítási igényeit illetően:

  • a megkérdezettek 60%-a mondta, hogy nyugodtabb lenne, ha inkább euróban tarthatná a megtakarításait,
  • majdnem ugyanennyi válaszadó, 58% gondolná stabilabbnak a pénzügyeit, ha euróban kaphatná a fizetését vagy a nyugdíját,
  • a társaság saját értékesítésében 2022-ben az új szerződések összegének (állománydíjának) már több mint 40%-át tette ki az eurós termékkör.

Érdemes fontolóra venni több pénzügyi eszköz használatát is a befektetéseink elhelyezésénél a kockázatkezelés/csökkentés (diverzifikáció) miatt. Ilyenek lehetnek a pl. a devzában nyilvántartott értékpapírok vásárlása vagy a fizikai arany. Továbbá érdemes megfontolás tárgyává tenni az országkockázat porlasztását akár egy Ausztriában elhelyezett befektetéssel.

Forrás: Portfólió

You may also like...

Comments are closed.