Van még helye az aranynak a befektetési portfóliókban?

Az arany ára nagyon hosszú távon az inflációval egyező ütemben emelkedik, tehát a sárga nemesfém egy nulla reálhozamú, azaz reálértékőrző eszköz. Legalábbis az elmúlt néhány ezer év során így viselkedett, és ebben nem várunk változást. Ez persze nagyon hosszú táv, ettől akár néhány évtizeden keresztül is eltérhet az árfolyam.

Már az elmúlt 12 hónap eseményei is arra engednek következtetni hogy szükség van az aranyra, ugyanis a jegybanki aranyvásárlások volumene megemelkedett, különösen a fejlődő országbeli központi bankok vételeinek köszönhetően. Mindezeket alapján, véleményünk szerint, összességében továbbra is érdemes aranyat tartani a portfólióban.

Az elmúlt 5-10 évben az arany (dollárhoz viszonyított) áralakulását nagyon jól meg lehetett magyarázni az amerikai hosszú futamidejű (10-30 éves) inflációindexált kötvények (az úgynevezett TIPs-ek) hozamának mozgásával. Amikor a TIPs-ek (reál)hozama emelkedett, akkor az arany ára esett és fordítva. Valamelyest szintén mozgatta a legnépszerűbb nemesfém árát a dollár gyengülése-erősödése (felfelé, illetve lefelé), illetve az elmúlt 2 évben egy további tényező, az általános árszínvonal (infláció) drasztikus megugrása.

Természetesen, ezek rövid távú alakulásának megtippelésében nehéz egy hatékony piacon okosnak lenni, hosszabb távon azonban van egy fontos közelmúltbeli fejlemény, ami kedvez az arany árfolyamának. Az orosz devizatartalékok befagyasztása igazi „game changer” esemény volt. Innentől kezdve minden olyan ország elgondolkodik, hogy miben tartsa devizatartalékait, amely potenciálisan konfliktusba kerülhet a nyugati világgal. (Trump elnök korábbi kijelentései több esetben egy-egy országnak az amerikai dollár bank- és fizetőrendszerről való lekapcsolásáról még csak szóbeli fenyegetések voltak, a tavalyi döntés már tény.)

Így a tovább fokozódó geopolitikai konfliktusok évtizedében számos jegybank várhatóan növeli majd az aranytartalékait, azaz a devizatartalékai nagyobb részét szeretné aranyban tartani.

Forrás: Forbes

You may also like...

Comments are closed.