Az esetek 56%-ában a hanyag dolgozó okozza a cégbetöréseket.

Folyamatosan növekszik a cégen belülről érkező fenyegetések száma és költsége. Az amerikai Ponemon Institute felmérése szerint a vállalatok csaknem kétharmada évente több mint 40 biztonsági incidens felszámolására kényszerül, amelyek átlagos költsége közel félmillió dollár. Különösen fenyegető lehet a szervezetek számára, hogy ezek jelentős részét a munkavállalók vagy partnerek hanyagsága okozza.

Napjainkban a céges hálózatok biztonságát fenyegető incidensek több mint feléért (56%) a hanyag alkalmazottak és partnerek a felelősek – állapítja meg a Ponemon Institute friss tanulmánya. A világszerte közel 300 kis-, közepes és nagyvállalat több mint 1000 informatikai és információbiztonsági szakembere körében végzett felmérés szerint ezzel esetenként átlagosan mintegy 485 ezer dollár kárt okoztak a munkaadóknak. Ez nyers átszámítással mintegy 175 millió forintot jelent.

A jelentésből kiderül, hogy a szervezetek évről évre több kiberfenyegetéssel kell szembenézzenek. Míg 2018-ban a vállalatok alig több mint fele (53%), 2020-ban 60 százaléka, addig 2022-re már a cégek mintegy kétharmada (67%) kényszerült évi több mint 40 biztonsági esemény kiküszöbölésére.

A megfelelő védelmi eszközök beszerzése csak az egyik lépés, az üzemeltetés és a munkavállalók rendszeres képzése terén is rengeteg a pótolnivaló – hívja fel a figyelmet a kiberbiztonság szakértője. A szakértő szerint a munkavállaló a leggyengébb láncszem egy céges hálózatban, és ezzel a kiberbűnözők is pontosan tisztában vannak.

„A kiberháború a tapasztalatok szerint súlyosan érinti a gazdasági szereplőket is. Kritikus kérdés, hogy a cégvezetők felismerik-e, hogy nem várhatnak tovább a megfelelő védelmi megoldások beszerzésével, vagy előbb-utóbb szervezetük is áldozatul eshet ennek a háborúnak.”

Amennyiben a körültekintően megtett óvintézkedések ellenére mégis megtörténik a betörés, akkor az általa okozott károkat és következményeit tudja fedezni a megfelelő biztosítás.

Forrás: Index

You may also like...

Comments are closed.