Új adót vezet be a kormány a megtakarításokra!

Július 1-je után – többek közt – az újonnan vásárolt megtakarítási célú biztosítások, értékpapírok, hitelintézeti betétek kamatjövedelmét is érinti.

A meglévő 15%-os kamatadó mellé 13%-os szociális hozzájárulást (szocho) vezet be a kormány a megtakarítási formák egy részére, amelyet a július 1-je után keletkező kamatokra és az újonnan vásárolt értékpapírok árfolyamnyeresége után kell megfizetni – jelent meg egy szerdai kormányrendeletben. Az ingatlanalapok befektetési jegyeire, a részvényekre és az állampapírokra nem vonatkozik az új teher, a bankbetétekre, egyéb nyilvános befektetési jegyekre és kötvényekre viszont igen.

Jön a 13%-os szocho a megtakarításokra:
A 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet alapján a természetes személyeket szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli az szja-törvény szerinti kamatjövedelem (ide értendő az árfolyamnyereség is) után, az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével.

  • A megtakarítási célú életbiztosításoknál a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére vonatkozik.
  • A hitelintézeti betétek, fizetési számlák követelésegyenlegének kamatjövedelme esetében a szocho a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik.
  • A nyilvánosan forgalomba hozott kötvények, befektetési jegyek hozama esetében a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára vonatkozik.

Marad a 15%-os kamatadó is.
Az érintett megtakarítások kamata és árfolyamnyeresége után továbbra is meg kell fizetni a15%-os személyi jövedelemadót is. A köznyelvben kamatadónak nevezett terhet a szolgáltató vonja le, a megtakarító számára a nettó összeget írják jóvá a kamatból vagy árfolyamnyereségből. A kamatadó eddig is létezett a bankbetéteknél, a nyilvánosan kibocsátott befektetési jegyeknél és kötvényeknél (a 2019. június 1-je után kibocsátott állampapírok kivételével), a megtakarítási célú életbiztosításoknál és az önkéntes nyugdíjpénztáraknál is. Utóbbi kettőnél bizonyos időszak eltelte után lehet mentesülni a megfizetése alól, hasonlóan a tartós befektetési számlán (TBSZ) és nyugdíj-előtakarékossági számlán (NYESZ) elhelyezett befektetésekhez, amelyeken 5, illetve 10 év után mentesítenek teljesen (3, illetve 5 év után csak részben) az adófizetés alól.

Érdemes tájékozódni a számunkra kedvezőbb lehetőségekről, megoldásokról a megtakarításainkat illetően!

Forrás: Portfólió

You may also like...

Comments are closed.